top of page
Ragdoll katt

Om ragdollen

Temprament o lynne

En ragdoll är till sinnet nyfiken och människokär. Den vill vara med överallt där det händer saker, för att inte missa något kul och möter ofta besökare vid dörren. Mest av allt gillar den att hjälpa till när husse/matte stökar omkring i hemmet. Generellt sett är en ragdoll ingen utpräglad knäkatt. Oftast föredrar den att ligga och gosa tätt intill sina människor. I regel är den mycket lätthanterlig och medgörlig, vilket underlättar vid borstning/kamning, kloklippning, bad och tandborstning.


Det mest karaktäristiska draget - det som skiljer ragdollen från andra raser - är att den oftast slappnar av i alla muskler och blir lika lealös som en "trasdocka" när man lyfter upp den. Därav namnet! En ragdoll går inte så smäckert som andra katter. Den har istället en vaggande gång, vilket kan bero på att den går brett isär med bakbenen.  


På det hela taget är en ragdoll en mycket trevlig, överseende, intelligent och lat katt som kräver mycket kärlek och uppmärksamhet av sin ägare. Den kan bli väldigt olycklig om den måste vara mycket ensam utan sällskap av någon annnan, så den trivs bäst om det finns andra katter i huset när matta/husse jobbar.

Ragdollen är en perfekt familjekatt. Den är lugn, tillgiven och anpassar sig lätt till sin nya familj inklusive andra djur. Dessutom är den en utmärkt innekatt. Små barn kan ibland behandla djur lite väl vårdslöst men det brukar ta lång tid innan ragdoll säger ifrån. Därmed inte sagt att katten inte känner smärta, vilket vissa rykten felaktigt påstår. Här ska påpekas att de vuxna familjemedlemmarna måste hålla ett öga på katten, när små barn leker med den.

Om rasen ragdoll: Om
bottom of page